Volg ons:

Moxa behandeling

Wat is een Moxa therapie?

Moxa therapie is een techniek waarbij het kruid Artemisia vulgaris (bijvoetkruid) tot ontbranding wordt gebracht om één of meerdere specifieke acupunctuurpunten te stimuleren. Er zijn diverse manieren om een punt of een puntengroep door middel van moxa te verwarmen.

De warmte welke lokaal wordt aangebracht zorgt voor een versterkte
doorbloeding van huid en onderliggende weefsels in het behandelde gebied.

Acupunctuur en moxa hebben elk hun specifieke kenmerken, maar ze kunnen in combinatie worden toegepast. Moxa therapie wordt toegepast in functie van de klachten van een patiënt en is niet per definitie aan bepaalde aandoeningen gekoppeld.

Zelf heb ik dit uitgetest bij mijn man voor een behandeling van zijn psoriasis op zijn knie en achter zijn oor. Dit bleek een goed resultaat te geven althans voor geruime tijd. Het is geen blijvend resultaat als u het niet efficiënt volhoudt

Wie is gebaat bij moxatherapie?

Moxatherapie kan preventief ingezet worden voor het voorkomen van allerlei lichamelijke klachten. Het geeft in de eerste plaats een weldadig gevoel. Het werkt zowel verwarmend als verzachtend en stimulerend. Het is een geschikte behandelvorm voor mensen die last hebben van spijsverteringsproblemen, gebrek aan energie, verzwakt immuunsysteem, koude, slapeloosheid of seksuele problemen. Het kan ook verlichting bieden bij pijnlijke en stijve spieren en reumatische klachten. Verder kan moxatherapie lokaal ingezet worden bij botbreuken om de doorbloeding te bevorderen. Een andere toepassing van moxatherapie is het behandelen van littekens.

Tijdens de intake wordt er besproken met welk interval de volgende behandelingen dienen plaats te vinden alsook de geschatte duur die nodig is om tot herstel te komen. Hoe langer u met een probleem zit, hoe meer behandelingen er nodig zijn om het probleem op te lossen. Acute klachten zijn veelal sneller te genezen dan chronische. De algemene conditie van uw lichaam bepaalt hoe snel het lichaam herstelt van ziekte.

Hoe ernstiger of complexer de klachten, hoe meer behandelingen er meestal nodig zijn. Dit kan betekenen dat u bij aanvang frequenter moet komen, bv 2x/week, om het herstelproces op gang
te brengen of dat een behandelplan over meerdere maanden wordt verspreid.